Tudástár - PH-BALANCE Hüvelyi pH-teszt

Hüvelyi folyás okai és jellege

Ha hüvelyi folyásról hallunk, akkor azonnal valami rossz dologra gondolunk, pedig jó, ha tudjuk, hogy normál körülmények között is távozik váladék a hüvelyből. Ez többnyire elhalt hámsejteket, természetesen jelen lévő baktériumokat, és a méhnyak, illetve a hüvelyfal nyákját tartalmazza. 

A váladék pH-ja enyhén savas (pH 3.8-4.5), színe áttetsző vagy opálosan fehér, szagtalan, állaga nyúlós, ragadós. A természetes hüvelyi folyás mennyiségét és tulajdonságait befolyásolják a menstruációs ciklus hormonális változásai. A menstruációt követően szinte alig van, majd a periódus első felében erősebb ösztrogénhatás érvényesül, ilyenkor a váladék szagtalan, bőséges és áttetsző lesz, két ujj között könnyen kifeszíthető. Az ösztrogénnek köszönhetően a tejsavtartalma nő, így a pH a savas tartományban marad. A hormonhatás elmúltával, a peteérést követően a váladék mennyisége csökken, sűrűvé, ragadóssá válik, pH-ja a semleges tartomány felé mozdul. A menstruációt közvetlenül követő időszakban mennyisége elenyésző, szagtalan.

Miért fontos a pH-érték a védekezőképesség szempontjából?

A pH növekedésével csökken a hüvely természetes védekezőképessége is. A Lactobacillusok dominanciája mérséklődik, és elszaporodhatnak olyan kórokozók, melyek betegséget okoznak. Nagyon gyakran ilyenkor jelentkeznek a gombás fertőzések vagy a bakteriális hüvelygyulladások. A fertőzés kialakulásának jó jelzője, más tünetek kialakulása mellett, a hüvelyváladék mennyiségének vagy tulajdonságainak megváltozása. Gombás fertőzés esetén a folyás bőséges, fehér, túrószerű lesz, Gonorhoea vagy Chlamydia támadás esetén zöldessárga színűvé válik. Trichomonas gyulladás során kellemetlen szag is társul a megnövekedett váladékképződéshez, vegyes bakteriális fertőzés esetén kellemetlen halszagot tapasztalhat, különösen intim együttlétet követően. 

Mit tehet a tünetek jelentkezésekor vagy a megelőzés érdekében?

Ha a normálistől eltérő változást észlel, melyhez égő, viszkető érzés, vérzés, gyakori vizelési inger, fájdalmas vizeletürítés és szexuális együttlét társul, akkor mindenféleképpen forduljon orvoshoz, aki diagnosztizálja a betegséget, és megfelelő terápiát javasol. Mindezek mellett saját egészségéért Ön is sokat tehet! A fertőzések kialakulását vagy kiújulását megelőzheti, ha rendszeresen vizsgálja altesti pH-ját, és az érzékenyebb időszakokban fokozottan ügyel intim higiéniájára!